Κωνσταντίνος Μαζαράκης
Επίτιμος Αρχηγός Στόλου,
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Λασκαρίδη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 2013 σταδιοδρόμησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως μάχιμος αξιωματικός, χειριστής ελικοπτέρων, κυβερνήτης πλοίων, διοικητής μονάδων και στο ΝΑΤΟ. Ως Κυβερνήτης της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, το 2002, συμμετείχε στην Επιχείρηση Enduring Freedom στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα. Από το 2011 έως το 2013 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Στόλου. Από το 2014 είναι Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) και μέλος του ΔΣ της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας.
Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γαλλικών και Ιταλικών και μεταπτυχιακό «Strategic Analysis and Conflict Crisis Management» του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες και τρεις εγγονούς.
Ευάγγελος Παππάς
Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος
Ο Ευάγγελος Παππάς είναι βιολόγος (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Οικολογική Διαχείριση Περιβάλλοντος (Gh Kassel, Universitaet des Landes Hessen).
Ήταν ιδρυτής εταίρος και διαχειριστής της εταιρείας ΟΙΚΟΣ-Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΠΕ (1995-2010) και από το 2007 είναι ο Διαχειριστής και Διευθυντής της εταιρείας ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ. Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου τάξης Γ’, κατ. 26 και 27. Διαθέτει υπέρ 20ετή εργασιακή εμπειρία στο συντονισμό, στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Διαχείρισης, Σχεδίων Δράσεις και Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έργων Ερμηνείας Περιβάλλοντος. Από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).
Βιβή Κωνσταντινίδου
Επιμελήτρια Ύλης / Συντάκτρια
"γαστρονόμος"
Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, κατά διαστήματα έζησε στην Πάτμο και τη Ζάκυνθο, τώρα μένει και πάλι μακριά από την πόλη μαζί με διάφορες γάτες και καλλιεργεί ένα μικρό μέρος από αυτά που τρώω.
Σπούδασε νοσηλευτική, προσπαθεί να τελειώσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού και αγαπά ιδιαίτερα τη λαογραφία της γαστρονομίας. Ξεκίνησε να γράφει στο περιοδικό Γεύση από το 1999 και στον Γαστρονόμο από το 2008, έκανε κάποια διαλείμματα σε ΜΜΕ της επαρχίας αλλά πάντα το ενδιαφέρον της ήταν οι τοπικές συνταγές, τα προϊόντα και οι άνθρωποι πίσω από αυτά.
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Ομότιμη Ερευνήτρια, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Η κυρία Αικατερίνη Καμηλάκη είναι ομότιμη Ερευνήτρια, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χειροτεχνία του ΥΠΑΝ.
Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο τη Λαογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη του «υλικού βίου» του ελληνικού λαού.
Έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία μουσείων, εκθέσεων κ.λπ.
Αθανάσιος Τσαυτάρης Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο κύριος Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι Καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (2012), πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (1999-2000).
Από το 1998 είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ από το 2001 είναι εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2002, όταν εκλέχτηκε, είναι Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας.
Άντζελα Γκερέκου Αρχιτέκτων, Ηθοποιός και Πολιτικός- Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)
Η Άντζελα Γκερέκου είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Είναι Ελληνίδα αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και ηθοποιία στην Ακαδημία Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου.
Έχει διατελέσει βουλευτής Κέρκυρας, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (2014-15) και υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (2009-10). Την 1η Αυγούστου 2019, ανέλαβε Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Γρηγόρης Ζαριφόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Πήγε στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου.
Απέκτησε μεταπτυχιακό μηχανολόγου μηχανικού από το Stanford University και MBA από το Kellogg School of Management – Northwestern University.
Εργάστηκε στην Google από το 2012 έως το 2019, αρχικά ως Industry Head και μετέπειτα
ως Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας. Διετέλεσε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (2019-2021)
Δημήτρης Αθανασούλης
Δρ. Αρχαιολόγος - Εφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Ο Δημήτρης Αθανασούλης, δρ βυζαντινής αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιo Θεσσαλονίκης, DEA: Université Paris I- Panthéon – Sorbonne), είναι διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Parco Archeologico di Pompei, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών και Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έχει διατελέσει επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ηλεία και έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εμπειρογνώμων αρχαιολόγος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του ΚΑΣ, επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας,
Παν/μίου Θεσσαλίας
Ο Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν είναι Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας. Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL). Από το 1999 διδάσκει σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Παρίσι και στο Βέλγιο. Του απονεμήθηκε η διεθνούς κύρους διάκριση της Έδρας- Chaire Internationale Blaise Pascal 2012 από το Γαλλικό κράτος. Ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και την Διδακτική Αρχαιολογική Συλλογή του Τμήματος ΙΑΚΑ.
Έχει στο ενεργητικό του ανασκαφές στην Αττική, Μαγνησία, Σκιάθο και φυσικά στην Κύθνο. Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του ICOM-Ελλάδος. Το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Κύθνο διενεργείται σήμερα υπό τη διεύθυνση του.
Κατερίνα Κοσκινά
Διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης / Μουσειολόγος/ Επιμελήτρια εκθέσεων
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα.
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία & Φιλοσοφία της Τέχνης στη Σορβόννη και Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου. Μεταξύ άλλων διετέλεσε καλλιτεχνική σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004 Α.Ε. (2000-2004) και εθνική επίτροπος της 23ης Biennale του Σάο Πάολο (1996), της 51ης Biennale της Βενετίας (2005) και της 57ης (2017), διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ενώ από το 2020, είναι σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τον πολιτισμό.
Για το έργο της έχει παρασημοφορηθεί από την Ιταλική και την Γαλλική Δημοκρατία.
Πηνελόπη Ματσούκα
Χαρτογράφος / Φωτογράφος / Εκδότρια
Η Πηνελόπη Ματσούκα γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη, το 1961. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Βέλγιο και τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Παγκράτι.
Σπούδασε Οδοντιατρική, μεταπήδησε στη βιολογία και ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές της σπουδές στην Τουλούζη της Γαλλίας (έχοντας αποκτήσει ήδη δύο παιδιά).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το WWF, ως υπεύθυνη του προγράμματος προστασίας των αρπακτικών πουλιών στη Δαδιά του Έβρου και στη συνέχεια, συμμετείχε ως περιβαλλοντολόγος σε χωροταξικές μελέτες. Στα τέλη του 1997 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία, Ανάβαση, με κύριο αντικείμενο την έκδοση πεζοπορικών χαρτών και οδηγών.
Έχει περπατήσει – και αναρριχηθεί – στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις ‘Αλπεις και την κεντρική Ασία (Παμίρ, Θιβέτ, Νεπάλ) και περπατάει η ίδια τα περισσότερα μονοπάτια που αποτυπώνονται στους χάρτες της Ανάβασης. Το άλλο μεγάλο πάθος της είναι η φωτογραφία φύσης και τοπίου.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την αεροφωτογράφηση και έχει εκδόσει 10 αεροφωτογραφικά λευκώματα στη σειρά «όπως πετάει ο γλάρος». Την συγκινούν η ομορφιά και το χειροποίητο των ελληνικών τοπίων.